История на карате клуб “Столетов”

Сенсей Манолов

Сенсей Манолов

През далечната 1981г. в гр. Габрово група младежи, вдъхновени от мистиката на източните бойни изкуства, започват обучение към младежките доброволни отряди на града. Между тях е Христо Манолов, не след дълго назначен за заместник командир на общинския щаб на доброволните отряди и бъдещ създател и инструктор на КК “Столетов”. През 1982г. с тренировките на групата се заема Аско Николов от гр. Търговище, притежател на кафяв пояс по киокушин-кай. След него обучението на групата поемат офицери от МВР. Провеждат се занимания в стила йошинмон-карате, като Христо Манолов е помощник инструктор. През 1984г. той започва самостоятелно да води тренировките. Групата се развива и в течение на няколко години броя ѝ достига 300 души. Тренировките се провеждат в пионерски дом в местността Градище.
През 1985г. на националното състезание по бойно-приложни спортове, на което отбор на групата представя Габровски окръг, Христо Манолов се запознава с Петрозар Шолев. По-късно шеф-инструктор на стила Годжу за България. Това дава нова насока в работата на групата. Тя вече носи името “Дан Колов” и членовете и започват занимания в стила годжу-рю. По същото време и с нейно участие в София се създава първата организация обединяваща бойните изкуства в страната.

Ката

Ката

През 1988г. на базата на групата е създаден карате клуб “Столетов” по инициатива на Христо Манолов и Петър Петров, който става първия председател на клуба. Заниманията се пренасочват в по-осъвременената форма на стила годжу кай. Клубът е член на БНФ Карате още от създаването си.
Клубът организира първата в Габрово демонстрация по карате през 1988г., национални първенства и турнири, Будогала на всички бойни изкуства, Балканско първенство 2000г. През годините провежда над 40 демонстрации.
Състезатели на клуба многократно печелят медали и титли от национални и международни състезания.
Най-значим успех клуба постига на проведеното в София през 1999г. световно първенство, на

Ката

Ката

което Момчил Григоров заема престижното 14-то място на “ката индивидуално”, на същото състезание отбора по “ката синхрон” на клуба, съставен от Момчил Григоров, Христо Панчугов и Венцислав Косев зае 13-то място. Същите са многократни републикански шампиони индивидуално и отборно, а заедно с Ивелин Димитров са вице шампиони от Балканско първенство в Габрово през 2000г. Отбора, както и Момчил Григоров са носители на сребърни и бронзови медали на други балкански първенства. Пламен Георгиев зае 2-ро място в телевизионното състезание “Супер ченге”.
Седем от състезателите на клуба са притежатели на майсторска степен Дан.
Клуба участва активно в живота на БНФ Карате, семинари с чужди майстори, летни и други лагери, организира и провежда курсове по самозащита, обучение на охранители, тренировки с деца и почитатели на бойните изкуства от различни възрасти.