Произход и исторически корени

Гоген Ямагучи

Гоген Ямагучи

Чоджун Мияги

Чоджун Мияги

Карате-до – или “Пътят на празната ръка” е японска бойна система от островите Рю-кю съчетаваща самобитно бойно изкуство с У-Шу, премесено със Зен-будизма. С течение на времето се формират три главни стила, водещи своите названия от градовете, в които се развивани Наха-те, Шури-те и Томари-те. От Наха-те води началото си и Годжу-рю/кай – школа, съчетаваща твърдост с мекота, използвайки принципа на Ин и Ян.

За създатели на стила се смятат Чоджун Мияги (1887-1953) и Гоген Ямагучи, основател на японското направление на Годжу-рю.

КАРАТЕ – КАКВО ЗНАЕМ И КАКВО НЕ ЗНАЕМ ЗА НЕГО

Александър Тодоров, Генерален секретар на БНФК

Що е карате? Карате е наука и изкуство за самозащита, която се базира на използването на естествените оръжия на тялото-ръцете и краката.Кара означава празен, те-ръка, до-път или философският смисъл на тази дефиниция е: карате-пътят на празната ръка.

Кратка история на карате

В края на 8 век след н.е. Япония-страната на Изгряващото слънце /Нип-Пон/ се оказва на границата на една огромна културна империя, включваща в себе си Китай, Индия, Пакистан, Виетнам, Лаос и Камбоджа. Всяко културно течение, родено в тези страни влиза в Япония последно, след като е обхванало целият югоизточен свят. Но постепенно, в 9 век Япония и по-специално островите и, стават част от културната зона на източната част на Стария свят. Именно на границата между 8 и 9 век, в Япония нахлува култура, носеща със себе си и новата религия-будизма, която става част от религиозния живот на островите, новата писменост – йероглифите, заимствани от Китай, новата форма на литература-поезията по китайски модел и т.н. Висшето общество на Япония силно се китаизира, буквално копирайки културата на своя велик съсед. Наред с културата и образованието на японска земя прониква и борбата, наречена Чан Фа или китайски бокс, включващ удари с ръце и крака. Японските средновековни войни са имали своя национална борба Тоде, в която преобладават захвати, хвърляния и удари. Времето, неумолимо стяга в един възел тези два вида борба, по такъв начин, че след няколко века този синтез на бойни изкуства завладява целия свят. Този процес е осъществен най-напред на остров Окинава. Оригиналното разположение на острова-далече от централната част на Япония и континентален Китай, предлага благоприятна почва за обединяване на двете борби Тоде и Чан Фа в друг вид единоборство, наречено по-късно Карате-до. Благодарение на усилията на великия майстор Гичин Фунакоши карате от бойно изкуство се превръща в спорт със свои правила и система за подготовка.

Карате в Европа

Първата страна в която се внедрява карате е Франция. Годината е 1960..Към Федерацията по джудо и бокс се организира секция по карате. Неин основател е Жак Делкур. През 1965 год. по негова инициатива е създаден Европейски карате съюз. През 1969 год., пак по негова инициатива се образува Световна карате федерация. Президент и на двете до 2000 год. е Жак Делкур. Този всеотдаен радетел на европейското и световното карате е голям приятел на българските каратеки и не веднъж е бил в България.От 2000 год. Президент на Европейската и Световната карате федерация е Антонио Еспинос /Испания/. В Европейската карате федерация членуват 45 страни, а в Световната-165. През 1994 год. Българската Национална Федерация поде инициативата и стана един от основателите на Балканската Карате Федерация. В нея в момента участват: България,Гърция, Албания, Македония, Румъния, Турция, Босна и Херцеговина, Сърбия и Черна гора. Президент на БКФ от основаването и до днес е Георгиус Йеролимпус, който е и Генерален секретар на Европейската и Световната карате федерация. Балканските първенства по карате, които се провеждат в цялата възрастова гама-от деца и младша възраст до мъже и жени се характеризират с изключително високото качество на играта и силната конкуренция между балканските каратеки.

Карате в България

Българската национална федерация Карате-до е основана през 1992 год. Тя обединява следните основни и най-разпространени и в световен аспект стилове: Шотокан, Годжу рю, Годжу кай, Вадо рю, Шито рю и Йошинмон.От 2004 год- Киокушин карате е асоцииран член на БНФК. Шотокан е въведен в България от сенсей Спас Спасов, Годжу-рю-от сенсей Васил Манолов, Годжу кай-от сенсей Петрозар Шолев, Вадо рю-от сенсей Димитър Тренков,Шито рю-от сенсей Цветан Тренчев, Йошинмон-от сенсей Васил Николов. Днес, Българската национална федерация Карате-до с 84 официално регистрирани клуба е най-голямата по численост в нашата страна. Почти няма градче, в което да не функционира карате-клуб, в който предимно млади хора да не се стремят да проникнат в тайните на този спорт. Общият брой на всички занимаващи се с карате в България е около 20 000 .

Българското карате присъства трайно на международното татами. Нашите майстори, заедно с тези от направление Киокушин, съставят доста дълъг списък от балкански, европейски и световни шампиони. В реферския състав вече влизат няколко международни съдии-Европейска и Световна категория. Други са с Балканска категория, което осигурява обективно и точно съдийство на състезанията от националния календар.

БНФК организира две Европейски, едно Световно и няколко Балкански първенства, а през лятото на 2008 и Световна купа.

Защо младите хора трябва да практикуват карате

Защото освен спортните елементи карате има и много силен социален аспект. Ето автентичния текст на Хагакуре бушидо или Клетвата на война самурай, който през живота си трябва да изпълнява следните четири задачи:

1.Да не отстъпва пред нищо при изпълнението на дълга.
2. Да бъде полезен на своя господар /императора/.
3.Да уважава и почита родителите си.
4.Да бъде щедър и милосърден.

Това са основните правила, които при един съвременен прочит водят до ценностна система, която чрез редовни занимания, постепенно се внедряват в съзнанието на каратеката. Кодексът на честта на самурая включва още редица полезни задължения, свързани с ежедневните му задачи, включващи начина на изразяване, възможните реакции при определени обстоятелства, поддържането на хигиенни навици и др.

Трябва да се подчертае, че е напълно погрешно схващането, че карате е агресивен спорт. В основата на практикуването на карате стои правилото „Карате ни сенте наши“ или „В карате няма агресивни техники“. Не случайно при базовата подготовка най-напред се изучават блоковете и чак след това-атакуващите техники. И още нещо. Предвид кандидатстването на карате, като олимпийски спорт, Съдийската колегия на Световната Карате Федерация внесе много съществени корекции в правилата и може да се каже, че съвременното спортно карате е напълно изчистено от агресивни, причиняващи болка техники. Българската Национална Федерация Карате хармонизира своята дейност в съответствие със световните тенденции. Особено внимание се обръща на подготовката и състезанията с деца и младша възраст, където задължително работят най-добрите съдии. Проведе се сериозно проучване на опита на една от водещите страни в областта на внедряването на карате в училищната програма-Германия. Само в провинция Баден Вюртенберг, карате е учебна дисциплина в над 100 училища. Германските специалисти, с чийто опит се запознахме са превърнали карате в едно привлекателно занимание със силен възпитателен ефект.

Бъдещето на Карате в България

В момента карате се практикува в много детски градини и в клубовете към някои средни и висши училища. България е единствената страна на Балканите и една от малкото в Европа, в която карате е Специалност в Националната спортна академия.Специалността е въведена в Учебния план през 1992 год. Ежегодно се приемат 5-7 студента , които преминават пълният курс на обучение за придобиване на образователно-квалификационната степен бакалавър и магистър по карате.До момента има защитена и една докторска дисертация Бъдещето на карате, а това е амбицията на ръководството на федерацията, карате да се институционализира, т.е. карате да стане учебна дисциплина в средните и висшите училища, карате да се превърне в задължителен елемент от подготовката в армията и полицията. И това трябва да стане, заради комплекса от изключително ценни качества, които този спорт развива предимно у младите хора. Нима не са великолепни думите на Гоген Ямагучи: „Карате преобразява човека, като го прави по-добър“